Fotografie

Tijdens de vele reizen die ik onderneem maak ik graag ook foto’s van allerlei onderwerpen. De trein waar ik mee reis, verlaten gebouwen, de sterrenhemel of simpelweg de stad waar ik me bevindt. Op deze pagina verzamel ik verschillende reizen en de bijbehorende foto’s.

Sterrenfotografie doe ik graag. De eerste keer dat ik hier iets mee deed was de reis naar Oekraïne in 2017. Toentertijd wist ik nog niet dat slechts enkele seconden voldoende zijn om de sterren te belichten. Een hoge ISO-waarde is vrijwel altijd benodigd, om de sterren zonder beweging te fotograferen.

Op de foto links zien we de sterrenhemel boven Jezioro Otomińskie nabij Otomin, Polen. Belichting geschiedde doormiddel van twee telefoons, waarvan de ene enkele seconden over de steiger werd gericht, en de ander een klein stukje in het water is gestoken om zonder spiegeling ook de bodem te belichten. Op deze manier krijg je een bijzonder effect, waarbij alles te zien is. Bijkomend voordeel is dat de foto niet enkel bestaat uit een lucht met sterren, maar ook de voorgrond is voorzien van boeiende onderdelen. Meer van dit soort foto’s in latere toevoegingen.

Enkele dagen voordat ik in Otomin bovenstaande foto maakte, trof ik een vrijwel even zo mooie sterrenhemel boven de stad Chojnice. Alhier werd de voorgrond gedomineerd door het verlaten emplacement van het station, alwaar verschillende wissels al enkele jaren niet meer worden gebruikt.

Chojnice, sterren boven het spoorwegemplacement.

Naast sterren schiet ik ook graag foto’s in verlaten gebouwen of andere door mensen aangeroerde plaatsen die hun functie al jaren niet meer vervullen. Urban Exploring – in het kort Urbex – is een hobby die ik deel met vrienden.

Een verlaten werkplaats van de spoorwegen.